Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Dietetyka dla medyka
Planowany zakres godzinowy kursu:
Seminaria 6 h
Wykłady 6 h
Samokształcenie 13 h
Razem 25 h = 1 ECTS
W czasie seminarium ok. 20-25 osób w grupie.
Celem kursu jest uzupełnienie wiedzy studentów dotyczącej realizacji prawidłowego żywienia oraz społeczno-kulturowych uwarunkowań żywienia mających znaczenie w pracy zawodowej specjalistów zdrowia publicznego oraz lekarzy i stomatologów.
Tematy zajęć:
- Wpływ wybranych religii na sposób żywienia na przykładzie Judaizmu i Islamu (2h wykład)
- Diety alternatywne (2h wykład)
- Dieta wegetariańska i wegańska – za i przeciw oraz zapobieganie niedoborom w przypadku ich stosowania (2 h wykład)
- Praktyczne wskazówki dotyczące żywienia pracowników ochrony zdrowia z uwzględnieniem pracy zmianowej i ochrony własnego zdrowia (2 h seminarium)
- Aktualne zalecenia żywieniowe i zasadność stosowania suplementacji diety (2 h seminarium)
- Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywienia w placówkach leczniczych (2 h seminarium)
Termin kursu:
Z przykrością musimy poinformować, że kurs w roku akademickim 2020/21 nie będzie realizowany.
Studenci, którzy są już zapisani w systemie USOSweb zostaną automatycznie wypisani z kursu.
Studenci, którzy są już zapisani w systemie USOSweb zostaną automatycznie wypisani z kursu.